T. C. ...................................VALİLİĞİ
İLE
.................................................. ÜNİVERSİTESİ ARASINDA SAĞLIK, EĞİTİM VE ARAŞTIRMA BÖLGESİ
Karar Tarihi: 17.02.2011, Karar No: 2/61-4
Değişiklik Tarihi: 20.11.2014, Karar No:2/142
Amaç: Halk Sağlığı Uzmanlık ve Doktora öğrencileri ile HASUDER tarafından toplum sağlığının farklı boyutlarına katkı yapan kişilerin takdir edilmesi amacıyla derneğimize fahri üyelerin alınmasıdır.
Hedef grup: Halk Sağlığı Uzmanlık ve Doktora öğrencileri ile Halk Sağlığı alanında önemli katkıları olan, savunuculuk yapan ancak Tüzüğümüze göre Derneğin Asil üyesi olamayan kişilerdir.
Fahri Üyelik Türleri:
Fahri ve Onursal Fahri Üyeliğe Başvuru ve Kabul Süreci:
Halk Sağlığı Uzmanlık ve Doktora öğrencileri, çalıştıkları kurumdan orada eğitim aldıklarına dair belge ile dernek üyeliğine başvuru dilekçesini doldurup HASUDER Yönetim kuruluna posta ile ulaştırırlar. Dernek yönetim kurulu başvuruyu değerlendirerek, Fahri Üyelik Kararını kişiye bildirir.
Onursal Fahri üyelik için önerilecek kişilerin adları ve iletişim adresleri HASUDER üye/üyeleri ya da çalışma grupları tarafından gerekçeli bir başvuru ile yönetim kuruluna iletilir. Yönetim Kurulu fahri üyelik önerisinin irdelenmesi için süreci başlatır; değerlendirme tamamlandıktan sonra YK kararı verilir ve öneri yapanlarla durum bildirilir. Onursal Fahri Üyelik için önerilen ve kabul edilen kişiye davet mektubu iletilir.
Onursal Fahri Üyelik İçin Ölçütler: Fahri Üyeliğe kabul için önerilen kişinin aşağıda belirtilen 4 ölçütten en az 2’sini karşılaması gerekir. Değerlendirme süreci: Aday gösterilen kişi ile ilgili öneri yapan çalışma gurubundan 3 çalışma grubu yoksa Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek 3 kişi ile yönetim kurulundan 2 kişinin katılımıyla oluşturulacak 5 kişilik bir komisyon tarafından değerlendirme yapılır. Komisyon görevlendirmeyi izleyen 1 ay içinde yönetim kuruluna Fahri Üyelik ile ilgili ortak bir değerlendirme raporu sunar.
Onursal Fahri Üyenin Daveti ve Üyeliğin Açıklanması: Fahri Üyelik ile ilgili değerlendirme ve kabul süreci tamamlandıktan sonra üyelik için önerilen kişiye bir davet mektubu gönderilir ve YK başkanı tarafından sözel olarak davet edilir. Fahri Üyeliği kabul eden kişiler izleyen Kongreye davetli olarak çağırılır ve Genel Kurul sırasında üyelik belgesi sunulur.
Fahri ve Onursal Fahri Üyelerin Yetki ve Sorumlulukları: Fahri ve Onursal Fahri Üyeler genel kurula katılabilir ancak oy kullanamazlar, yönetim kurulu ve denetleme kurullarında yer alamazlar. Fahri ve Onursal Fahri Üyeler çalışma gurupları başta olmak üzere derneğin bütün etkinliklerinde yer alabilir ve üyelerle aynı önceliklerle bu etkinliklerden yararlanabilirler. Fahri ve Onursal Fahri Üyelerden dernek aidatı almak zorunlu değildir, gönüllü olarak derneğe bağış yapmak isterlerse bağış yapabilirler.
BİLİMSEL ETKİNLİK DÜZENLEME YÖNERGESİ
Karar Tarihi: 31.05.2012, Karar No: 2/79
Değişiklik: 27.09.2012 de yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında alınan kararla güncellendi
Değişiklik: 21.11.2013’de yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında alınan kararla Madde 8’de değişiklik
Değişiklik: 05.03.2015’de yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında alınan kararla Madde 10’da değişiklik
Değişiklik: 03.03.2016’da yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında alınan kararla Madde 29’da değişiklik
Değişiklik: 25.10.2017’de yapılan Yönetim Kurulu Toplantısında alınan kararla güncellendi
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç
Madde 1. Bu yönerge’nin amacı, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği ile ilişkili kongre, sempozyum, panel, kurs vb. etkinliklerin düzenlenmesinde uyulacak esasları belirlemektir.
Kapsam
Madde 2. Bu yönerge, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu ve bağlı kurulları, çalışma gruplarını kapsamaktadır.
Tanımlar
Madde 3. Bu yönergede geçen;
a) Dernek: Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’ni (HASUDER)
b) Danışma Kurulu: Etkinlik Danışma Kurulunu,
d) Düzenleme Kurulu: Etkinlik Düzenleme Kurulunu
e) Bilimsel Kurul: Etkinlik Bilimsel Kurulunu ifade etmektedir.
İKİNCİ BÖLÜM
Ulusal Halk Sağlığı Kongreleri
Madde 4. HASUDER her yıl bir kez Ulusal Halk Sağlığı Kongresi düzenler. Kongrenin sorumlusu HASUDER’dir.
Madde 5. Kongrenin düzenlenmesi, kongre konusunun saptanması; kongrenin duyurulmasını, idari ve mali kararların alınmasını, düzenleme ve bilimsel danışma kurullarının oluşturulmasını, bilimsel programın oluşturulmasını, kongrenin gerçekleştirilmesini, kongre sonucu ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesini ve kongre ile ilgili diğer işleri içerir.
Danışma Kurulu
Madde 6. Tıp Fakültelerinin halk sağlığı anabilim dalı başkanları, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, HASUDER çalışma grubu yürütücüleri, yürütülmekte olan kongrenin sekreterlerinden oluşur.
Danışma Kurulu her Halk Sağlığı Kongresinde, HASUDER Yönetim Kurulu Başkanı başkanlığında toplanır. Toplantının sekreterlik görevini HASUDER yerine getirir. Danışma Kurulu toplantılarında alınan kararlar HASUDER Yönetim Kurulu’na öneri niteliğindedir.
Danışma Kurulunun görevleri
Madde 7. Ulusal Halk Sağlığı Kongrelerinin yapılacağı il, kongrenin ana konusu ve Kongre Düzenleme Kurulu üyeleri için HASUDER Yönetim Kurulu’na kongre ile ilgili her türlü konuda Kongre Düzenleme Kurulu’na önerilerde bulunmaktır.
Düzenleme Kurulu
Madde 8. Kongre Düzenleme Kurulu 2’si HASUDER Yönetim Kurulu üyesi olmak üzere 7 kişiden oluşur. Bir sonraki Kongre ana teması mevcut kongre ilk günü duyurulduktan sonra, HASUDER Üyeleri bir sonraki kongrenin Düzenleme Kurulu’nda yer almak için HASUDER Yönetim Kurulu’na yazılı olarak kendileri başvurabilir ya da Danışma Kurulu üyeleri tarafından önerilebilir.
Yönetim Kurulu üyeleri dışındaki Düzenleme Kurulu üyeleri bir önceki kongrede Danışma Kurulunda yapılacak oylama ile belirlenir. Oylama kapalı oy, açık sayım yöntemiyle gerçekleştirilir. Oylama sürecini HASUDER Yönetim Kurulu Başkanı veya Genel Sekreteri yönetir. Danışma Kurulunda bir sonraki Kongrenin Düzenleme Kurulu için önerilen isimler ve aday olan isimler kapalı olarak oylanır, en çok oyu alan 8 isimden ilk beşi bir sonraki Kongrenin Düzenleme Kurulu asil üyesi, diğerleri de yedek üye olarak belirlenir.
HASUDER Yönetim Kurulu Başkanı ve Düzenleme Kurulunun kendi içinden belirleyeceği bir kişi Kongre Eş Başkanı ve Düzenleme Kurulunun kendi içinden belirleyeceği bir kişi de Kongre Sekreteri olarak görev alır.
Düzenleme Kurulu kararlarını oy çokluğu ile alır.
Madde 9. Düzenleme Kurulu, Kongre ile ilgili üyelerin beklentilerini almak, kongre ana temasını belirlemek, program oluşturmak, duyuru yapmak, konaklama, ulaşım ve iletişim olanakları hakkında düzenlemeler yapmak da dahil olmak üzere tüm kongre işlemlerini yapmakla yetkili ve sorumludur.
Düzenleme Kurulu’nun görevi, Kongrenin gerçekleştirileceği mekanların sağlanması, katılımcıların konaklayabilecekleri yerlerle ilgili çeşitli seçeneklerin bulunması, yerel ulaşım olanaklarının sağlanması, Kongre sırasında gereksinim duyulabilecek her türlü araç gerecin (Bilgisayar, projeksiyon makinaları, internet erişimi, taşınabilir yazı tahtaları vb.) sağlanması, Kongrenin duyurulması ve yürütülmesi ile ilgili bilimsel ve sosyal alanlardaki destek, katılımcılarla iletişim ve lojistik görevleri yürütmek ya da bir firma aracılığı ile bu görevlerin yapılmasını sağlamaktır.
Düzenleme Kurulu Bilimsel Kurul ve Editörler Kurulunu oluşturur. Düzenleme Kurulu yaptığı işlemlerden HASUDER Yönetim Kurulu’na karşı sorumludur.
Bilimsel Kurul
Madde 10. Kongre Bilimsel Kurulu, Düzenleme Kurulu tarafından oluşturulur. Halk sağlığı alanından öğretim üyelerine çağrı yapılır, çağrıya olumlu yanıt verenlerden bilimsel kurulu oluşturulur. Bilimsel kurul üyeleri kendilerine iletilen çalışmaları değerlendirerek editörlere gönderir.
Editörler Kurulu
Madde 11. Düzenleme Kurulu tarafından beş kişiden oluşan bir editörler kurulu oluşturulur. Bu kurul, kongreye sunulan bildirileri bilimsel kurul üyelerine iletir, gelen değerlendirmeleri yazarlara iletir. Kongreye sunulan bildirilerin kabul ya da ret edilmesinde ve itirazların değerlendirilmesinde bu kurul yetkilidir.
Ulusal Halk Sağlığı Kongrelerinde Derneğin görevleri
Madde 12. Kongre Danışma Kurulu’nu toplamak, Düzenleme Kurulu’nu oluşturmak ve kongre sürecini izlemek, değerlendirmek ve gerektiğinde ortaya çıkan sorunların çözümünü sağlamak amacıyla girişimlerde bulunmaktır.
Ulusal Halk Sağlığı Kongreleri ile ilgili Duyurular
Madde 14. Kongre, Düzenleme Kurulu tarafından HASUDER internet sitesinde duyurulur. Bu duyurularda Dernek kongre sahibi olarak belirtilir.
Kongre sonuç bildirisi, HASUDER Yönetim Kurulu tarafından Kongre’nin son oturumunda katılımcıların görüş ve değerlendirmelerine sunulur. Kongre sonuç bildirisi kongre bitiminden sonra Derneğin internet sitesinde yer alır ve ulusal basın başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara iletilir.
Bilimsel Program
Madde 15. Kongrenin bilimsel programı Düzenleme Kurulu tarafından belirlenir. Bilimsel program, kongre öncesi kurslar ve ana programdan oluşur. Ana programda, ortak salon sunumları ve gerektiğinde paralel sunumlar tarzında konferans, seminer, panellere ve bilimsel araştırma sunumlarına yer verilir. Ortak salon sunumları genel olarak Kongrenin ana temasına uygun olarak düzenlenir.
Kongre programında aşağıdaki oturumların yer alması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır:
a) Açılış Konferansı: Kongrenin ana konusuyla ilgili olarak, kongre açılış etkinliklerini takiben kongrenin ilk gününde yer alır.
b) Araştırma Görevlileri Oturumu: Düzenleyici anabilim dalının araştırma görevlilerine sağlayacağı destek ile HASUDER Araştırma Görevlileri Çalışma Grubu’nun organizasyonuyla Halk Sağlığı Araştırma Görevlileri tarafından düzenlenir. Toplantının gündemini Araştırma Görevlileri Çalışma Grubu belirler.
c) HASUDER Oturumu: İçeriği HASUDER Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Oturum ile ilgili bilgiler kongre programının basılması öncesinde Kongre Düzenleme Kurulu’na yazılı olarak bildirilir.
d) Sahada Çalışan Halk Sağlıkçılar Oturumu: Akademik ortam dışında görev yapan halk sağlıkçılar için düzenlenen, konuşmacıların daha çok saha çalışanları olduğu oturumdur. Organizasyonunu HASUDER Sahada Çalışan Halk Sağlıkçılar Çalışma Grubu yapar.
e) Danışma Kurulu Toplantısı: Bir sonraki kongrenin düzenlenmesi ile ilgili kararların alınabilmesi için düzenlenecek oturumdur.
f) TTB-Halk Sağlığı Kolu Toplantısı: TTB-Halk Sağlığı Kolu tarafından düzenlenir.
Bilimsel Bildiriler
Madde 16. Kongrede sunulacak bildirilerin gönderilme zamanı, kabul ve değerlendirme ölçütleri ile biçimi Düzenleme Kurulu tarafından belirlenerek ilan edilir. Kongrede sunulacak bildiriler araştırma niteliğinde olabileceği gibi halk sağlığı alanındaki bir konuya ilişkin görüş ve öneriler de olabilir. Bildiriler en az üç hakeme gönderilerek değerlendirilir. Hakemlere her yıl kullanılarak geliştirilen bir değerlendirme formu yollanır. Bu “Bildiri Değerlendirme Formları” bu yönerge ekinde yer alacaktır.
Yazarlardan hakem eleştirilerine ya da karara itiraz gelmesi durumunda iki hakeme daha yollanır. Toplam 5 hakemden 3’ünün kararı ne ise ona göre Editör karar verir.
Kongrede sunulacak bildiriler sözel bildiriler ve poster bildirilerden oluşur. Posterler tercihan kongre çay/kahve molalarının verildiği mekanda, bu mekanların uygun olmaması halinde diğer uygun bir yerde sergilenirler. Kongre programında ayrıca poster başı değerlendirme oturumları yer alır. Bu oturumların amacı ilgili konuda bir eğitim ortamı oluşturmak ve genç araştırmacılara eleştirel katkıda bulunmaktır. Sözlü sunumların süresi oturumdaki bildiri sayısı göz önüne alınarak belirlenir. Bildiri oturumları, önceden belirlenen ilgili konunun uzman(lar)ı tarafından yönetilir. Bu yöneticiler kendilerine kongre tarihinden yeterli bir süre önce gönderilmiş bildiriler konusunda hazırlık yaparlar.
Kongrede sunulacak poster bildirilerin el çıktılarının (posterlerin küçültülmüş kopyalarının) sunan kişi tarafından önceden hazırlanıp poster ceplerine konulması özendirilir.
Kongrede sunulan bütün bildirilerin, konferansların ve panel konuşmalarının (özet ya da tam metin) bir “Kongre Kitabı” içinde yazılı olarak basılı veya elektronik ortamda yayımlanması ve katılımcılara Kongre sırasında dağıtılması esastır.
Mali Konular-Gelir ve Giderlerin İdaresi
Madde 17. Kongre bütçesi, kongre için planlanan gelirler ve giderlere göre yapılır. Yapılacak harcamalar kongre ile doğrudan ilgili harcamalarla sınırlı olmalıdır. Bu harcamalar, Kongre salonu, yazılı ve basılı materyal ve posta giderleri, teknik donanım harcamaları, iaşe ve konukların ulaşım ve konaklama giderleri, verilecek ödüller, plaketler vb. giderlerdir. Kongre için yapılacak harcamaların tümüne Düzenleme Kurulu tarafından karar verilir.
Ulusal Halk Sağlığı Kongresi Mali Sekreteryası
Madde 18. Kongre mali sekreteryası, HASUDER saymanı tarafından yürütülür. Katılım bedelleri düzenleme kurulu tarafından halk sağlığı çalışanlarının olası olan en yüksek düzeyde katılımını sağlayacak şekilde belirlenir. Kongre gelir gider düzenlemeleri HASUDER banka hesabı üzerinden yürütülebilir veya düzenleme kurulu gerek gördüğünde bir organizasyon firması ile anlaşma yapabilir. Gerekli harcamalar faturalandırılarak (ya da belgelendirilerek) yapılır. Söz konusu kongre hesabına katılım bedelleri, bağışlar ve firmaların tanıtım girdilerinin yatırılması sağlanır. Kongrenin bitimini takip eden iki hafta (10 iş günü) içerisinde hesap hareketleri HASUDER Yönetim Kurulu’nun incelemesine sunulur. Gelir-gider hesapları kongrenin bitiş tarihinden en geç 1 ay sonra tamamlanarak kongre mali durumu sonuçlandırılır. Kongrenin gelir ve gider tablosu kesinleştikten sonra, HASUDER’in internet sitesinde duyurulur ve katılımcılara e-posta ile gönderilir.
Dernek, Yönetim Kurulu’nun uygun gördüğü bir miktar mali desteği, kongre düzenleme sürecinin başında kongre hesabına aktarabilir. Kongre sonunda bu miktar HASUDER’e geri ödenir. Kongre sonunda yapılacak olan gelir-gider muhasebesi sonucu bütçede fazladan gelir olması durumunda bu gelir HASUDER hesabına aktarılır. Eksik olması halinde bu tutar HASUDER’in bütçesinden karşılanır.
Kongre organizasyonu için belirli bir ticari şirket ile işbirliği düşünülmesi halinde işbirliği kararı Düzenleme Kurulu tarafından verilir. Kongrede konuşmacı ve oturum yöneticilerinin ulaşım ve konaklama giderlerinin karşılanması için girişimlerde bulunulur. Kongre bütçesinin uygun olmaması durumunda oturum yöneticisi ve konuşmacılara Düzenleme Kurulu tarafından sağlanacak desteğe sınırlama getirilebilir; ulaşım ve/veya konaklama giderleri karşılanamayabilir. Bu durumun konuşmacılara gönderilen davet mektuplarında yer alması sağlanır.
Tanıtım ve diğer destek girdiler
Madde 19. Düzenleme Kurulu, kongrenin düzenlenmesinde yardımcı olacak kaynakları sağlayacak kişi, kurum ve kuruluşların seçiminde mesleki etik kuralları gözetir ve işbirliği yapılan kişi, kurum ve kuruluşlar Kongre Program Kitapçığı’nda açık olarak belirtilir.
Tütün, kolalı içecekler, hızlı gıda işi ve bebek maması gibi halk sağlığına bilinen olumsuz etkileri olan malları üreten veya pazarlayan hiçbir firma ya da işyerinden hiçbir ad altında destek ve katkı istenemez, alınamaz.
Özel Konular
Madde 20. Kongrenin başlamasından önce ya da bitiminden sonra, başta halk sağlığı araştırma görevlileri olmak üzere halk sağlığı alanında hizmet veren kişilere yönelik olarak eğitim programları düzenlenebilir. Bu eğitimlere katılanlara, kongre eş başkanları ve eğitim düzenleyicileri tarafından imzalanan bir “ Eğitim Katılım Belgesi” verilir.
Kongre Katılım Belgesi
Madde 21. Kongreye katılanlara “Kongre Katılım Belgesi” ve kongreye katkıda bulunmak üzere davet edilen kişilere “Teşekkür Belgesi” verilir. Belgeler kongre eş başkanları tarafından imzalanır.
30. Yıl Hizmet Plaketi
Madde 22. Kongrede halk sağlığı alanında 30, 40 ve 50 yılında olan HASUDER üyelerine “Hizmet Plaketi” verilir.
Halk Sağlığı Dostu Yönetici Ödülü
Madde 23. Kongrede halk sağlığı çalışmalarına yöneticilerin ilgisini çekmek, onları bu konuda daha fazla katkı yapmaya yönlendirmek amacıyla, HASUDER Ödül Yönergesi doğrultusunda halk sağlığına başarılı hizmetlerde bulunmuş, halk sağlığı alanında lisansüstü eğitim almamış kamu yöneticilerine (vali, kaymakam, belediye başkanı, merkez veya taşra sağlık yöneticileri, muhtar, okul müdürü vb.) “Halk Sağlığı Dostu Yönetici Ödülü” verilir.
Diğer konular
Madde 24. Kongre salonlarında ve fuayelerinde tütün içilemez, tütün ürünleri satılamaz. Bu ürünlerin satılmasının engellenemediği bina ve yerlerde kongre düzenlenemez.
Madde 25. Kongre sırasında, katılımcıların hoşça vakit geçirmelerini sağlamak ve yöresel kültürü tanıtmak amacıyla sosyal etkinlikler düzenlenebilir. Bu konu, Düzenleme Kurulu kararına bağlıdır.
Madde 26. Bu yönergede belirtilmeyen hususlarda, HASUDER Yönetim Kurulu yetkilidir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Diğer Kongreler
Madde 27. Dernek, Ulusal Halk Sağlığı Kongresi dışında, halk sağlığı ile ilişkili konularda düzenlenen kongrelerde düzenleyen ya da destek veren kurum olarak yer alabilir.
Madde 28. Ulusal Halk Sağlığı Kongreleri dışında, diğer kurumlarca düzenlenen, halk sağlığı ile ilgili kongrelerde HASUDER adını, amblemini kullanmak, bilimsel ve mali destek sağlamak için Dernek Yönetim Kurulu’nun kararı gereklidir. HASUDER bu kongrelerde düzenleyici ya da destekleyici olarak yer alabilir.
Etkinlik teklifi yazılı olarak Dernek Yönetim Kurulu’na sunulur. Sunulan teklifte etkinliğin içeriği, istenen destek türü (düzenleyici ya da destekleyen kurum, konuşmacı, mali destek vb.) belirtilmelidir. Yönetim Kurulu tarafından uygun görüldüğü şekli ile desteklenir. Düzenleyici olunan etkinliklerde HASUDER amblemi duyurularda ve aktivite katılım belgesinde yer alır. Destekleyici olunan etkinliklerde HASUDER amblemi duyurularda ve aktivite katılım belgesinde “destekleyici kurum” olarak yer alır. Derneğin düzenleyici kurum olarak yer aldığı etkinliklerde katılım belgelerinde Dernek başkanının imzası gerekir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Sempozyum, Panel ve Diğer Bilimsel Etkinlikler
Madde 29. Sempozyum, panel ve diğer bilimsel etkinliklerde (eğitim gezisi, çalıştay vb. ) HASUDER adını, amblemini kullanmak, bilimsel ve mali destek sağlamak için Dernek Yönetim Kurulu’nun kararı gereklidir.
Etkinliği düzenleyecek üyeler tarafından, etkinlik teklifi yazılı olarak Dernek Yönetim Kurulu’na sunulur. Sunulan teklifte etkinliğin içeriği, istenen destek türü (düzenleyici ya da destekleyen kurum, konuşmacı, mali destek vb.) belirtilmelidir. Etkinlik, HASUDER Yönetim Kurulu tarafından uygun görüldüğü şekli ile desteklenir. Düzenleyici olunan etkinliklerde HASUDER amblemi duyurularda ve aktivite katılım belgesinde yer alır. Destekleyici olunan etkinliklerde HASUDER amblemi duyurularda ve aktivite katılım belgesinde “destekleyici kurum” olarak yer alır. Derneğin düzenleyici kurum olarak yer aldığı etkinliklerde katılım belgelerinde Dernek başkanının imzası gerekir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
HASUDER Adına Düzenlenen Kurslar
Madde 30. Kurslarda HASUDER adını, amblemini kullanmak, bilimsel ve mali destek sağlamak için Dernek Yönetim Kurulu’nun kararı gereklidir. Ayrıca Ulusal Halk Sağlığı Kongresi öncesi, sonrası veya süresince HASUDER Yönetim Kurulu’nun sorumluluğunda kongre kursları düzenlenebilir.
Etkinlik teklifi yazılı olarak Dernek Yönetim Kurulu’na sunulur. Sunulan teklifte kursun içeriği, istenen destek türü (düzenleyici ya da destekleyen kurum, konuşmacı, mali destek vb.) belirtilmelidir. Kurs, Yönetim Kurulu tarafından uygun görüldüğü şekli ile desteklenir. Düzenleyici olunan kurslarda HASUDER amblemi duyurularda ve aktivite katılım belgesinde yer alır. Destekleyici olunan kurslarda HASUDER amblemi duyurularda ve aktivite katılım belgesinde “destekleyici kurum” olarak yer alır. Derneğin düzenleyici kurum olarak yer aldığı etkinliklerde katılım belgelerinde Dernek başkanının imzası gerekir.
Kurs önerisi yapılan duyuruda yer, zaman, program, kurs yürütücüsü, kurs içeriği, ücret, iletişim bilgileri katılım ve belge alabilme koşulları gibi konular yer almalıdır.
Kurs sonunda katılımcılara Katılım Belgesi veya Sertifika verilir. Katılım belgesinde HASUDER Yönetim Kurulu başkanı veya genel sekreteri ile kurs yürütücüsünün imzası yer alır.
ALTINCI BÖLÜM
Finansal Destek İlkeleri
Madde 31. Dernek etkinliklerindeki finansal destekler ile ilgili ilkeler aşağıda sıralanmıştır:
a) HASUDER etkinlikleri için finansal destek alabilir.
b) Finansal destek HASUDER Yönetim Kurulunca kabul edilmelidir.
c) Dernek, finansal destek aldığını ilgili taraflara ve üyelerine açıklar. Bütün aşamalarda şeffaflık esastır. Aracı olarak işlev görecek kuruluşun da etik sorumlulukları önemle vurgulanmalıdır.
d) Dernek, halk sağlığına olumsuz etkisi olduğunu düşündüğü kuruluşlardan finansal destek almaz.
e) Dernek destek aldığı kuruluş lehine haksız kazanca yol açacak bir çaba göstermez.
f) Destek aldığı kuruluşun reklamına aracılık etmez ve reklamını yapmaz.
g) Finansal destek alınan kuruluşa karşı HASUDER’in bir yükümlülüğü bulunmamalıdır.
h) Bu etkinliklerde tanıtım etkinlikleri (Dernek tarafından yapılması uygun görülür ise) firmanın kendi yetkililerince yapılmalıdır. Dernek adına çalışanlar katılamaz.
i) Etkinliğin yapıldığı salonda firma ve ürün tanıtımı yapan herhangi bir görsel işitsel araç bulunmamalıdır.
j) Destek alınan şirketler ilişkisi bulunanlar bilimsel etkinliklerde oturum yönetemez, konuşmacı veya diğer adlarla davet edilemez.
YEDİNCİ BÖLÜM
Geçici Madde 1. Bu yönerge ile getirilen düzenleme Ekim 2018’de yapılacak olan 20. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi ile birlikte uygulanmaya başlayacaktır. 20. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi Düzenleme Kurulu, bir kereye mahsus olmak üzere Kongre ana temasının HASUDER e-grup’ta ilanından sonra üyelerin başvuruları dikkate alınarak HASUDER Yönetim Kurulu tarafından oluşturulacaktır.
Yürütme
Madde 32: Bu yönergeyi HASUDER Yönetim Kurulunca yürütülür.
Karar Tarihi: 7.11.2010, Karar No: 2/52
Madde 1- Çalışma grupları, HASUDER’i daha etkin kılmak amacıyla kurulan yapılardır.
Madde 2- Çalışma grupları Tüzükte belirlenen amaçlara yönelik olarak kurulabilir. Çalışma gruplarının oluşturulması kararı Yönetim Kurulu tarafından verilir. Yönetim Kurulu tarafından bir koordinatör atanır, koordinatör olarak yönetim kurulu üyelerinden birinin atanması tercih edilir. Koordinatörün görevi çalışma gruplarını arasında ve çalışma grupları ile yönetim kurulu arasındaki koordinasyonu sağlamaktır.
Madde 1.
HASUDER üyeleri, Türkiye’deki Halk Sağlığı uzmanları ve halk sağlığı alanında eğitim almış bireyler, diğer sağlık profesyonelleri ve toplumun Halk Sağlığı Konularındaki bilgilerini geliştirmek, güncellemek için sürekli eğitim olanaklarını ulaşılabilir kılmak ve eğitim sürecinde gerekli olan basılı ve görsel eğitim materyallerinin HASUDER ağ sayfası üzerinden ulaşılabilmesini sağlamak.
HASUDER Yayın Yönergesi
Madde 1- Bu yönerge Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) adına çıkarılan dergi ve dernek eğitim kitaplarının ve dernek tüzüğünde belirtilen amaçlar doğrultusunda bilimsel araştırmaların teşvik edilmesini, bilimsel bilgi paylaşımının sağlanmasını ve bu yolla üyelerinin eğitimlerine katkıda bulunulmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Karar Tarihi: 31.05.2012, Karar No: 2/79
Karar Tarihi: 20.08.2007
Giriş ve Gerekçe
Madde 1.
Çok merkezli araştırma projeleri günümüzde gerek sağlık bilimlerinde gerek sosyal bilimlerde daha büyük veriler üzerinde ve toplumu temsil edebilir örneklerde çalışabilme olanağını sağlaması ve sağlık sorunlarının boyutları ile nedenselliğinin ortaya konmasında ve müdahalelerinin etkililiğinin belirlenmesinde önemli avantajlar sağlaması nedeniyle giderek tercih edilen çalışma düzenleridir. Çok merkezli çalışmalar, gerek gözlemsel gerekse deneysel çalışma düzenlerine uygulanabilir. Türkiye’de çok sayıda araştırmacının halk sağlığı alanında küçük örnekler üzerinde daha çok kesitsel düzenlerle yürüttükleri çalışmalar kendi başlarına yeterli bilimsel etki yapamamaktadır. Oysa ki halk sağlığı alanında geniş örnekler üzerinde yapılacak araştırmalar gözlemsel ve özellikle de müdahale tipinde araştırmalara gereksinim vardır.
Kabul Tarihi:07.10.2011, Karar No:2/72
Değişiklik 11.09.2014 Karar No:2/135
Madde 1. Dayanak ve Kapsam
Madde 2. Amaçlar
Madde 3: Tanımlar
Dernek; Halk Sağlığı Uzmanları Derneğini,
Yeterlik Kurulu: Halk Sağlığı Yeterlik Kurulu’nu,
TTB: Türk Tabipleri Birliği’ni,
TTB-UDEK: Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu’nu,
TTB-UDEK-UYEK: Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu Ulusal Yeterlik Kurulu’nu tanımlamaktadır.
Madde 4. Çalışma ilkeleri
Madde 5. Kurul ve Komisyonlar
Madde 6. Yeterlik Genel Kurulu: Yeterlik Genel Kurulu, Dernek üyesi olan halk sağlığı uzmanlarından oluşur ve ana karar organıdır. Genel Kurul, en az iki yılda bir (düzenlenmiş ise derneğin ulusal kongresinde) toplanır. Kurul üyeleri kendi aralarından toplantıyı yürütmek üzere bir başkan ve bir sekreter seçerler.
Madde 7. Yeterlik Genel Kurulunun Görevleri
Madde 8. Yeterlik Yürütme Kurulu
Madde 9.Yeterlik Yürütme Kurulunun Görevleri
Madde 10. Denetleme Kurulu
Yeterlik Genel Kurulunca seçilen 3 asıl ve 2 yedek üyeden oluşur.
Madde 11. Denetleme Kurulunun Görevleri
Madde 12. Eğitim Üst Kurulu
Madde 13. Eğitim Üst Kurulunun Görevleri
Madde 14. Eğitim Kurumları ve Programlarını Değerlendirme (Eşyetkilendirme) Komisyonu
Madde 15. Eğitim Kurumları ve Programlarını Değerlendirme (Eşyetkilendirme) Komisyonunun Görevleri
Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme (Eşyetkilendirme )Komisyonu çalışmalarını,Yeterlik Yürütme Kurulu, Eğitim Programları Geliştirme Komisyonu ve Ölçme Değerlendirme Komisyonu ile işbirliği içerisinde ve aşağıda sıralandığı gibi yürütür.
Madde 16. Eğitim Programları Geliştirme Komisyonu
Yeterlik Yürütme Kurulunun seçeceği uzmanlık eğitimi veren kurumda en az 5 yıldır aktif eğitici konumunda bulunan 7 asıl, 3 yedek üyeden oluşur. Uzmanlık dalının asistan temsilcisi komisyona gözlemci üye olarak katılır.
Madde 17. Eğitim Programları Geliştirme Komisyonunun Görevleri
Eğitim Programları Geliştirme Komisyonu çalışmalarını, Yeterlik Yürütme Kurulu, Eğitim Kurumları ve Programlarını Değerlendirme Komisyonu (Eşyetkilendirme Komisyonu) ve Ölçme Değerlendirme Komisyonu ile işbirliği içerisinde ve aşağıda sıralandığı gibi yürütür:
i.Eğitim programının hedefleri ve gerekçeleri (bilgi,tutum,beceri)
ii.Eğitim programının uygulama süreci (saüre,rotasyonlar,eğiticiler,kurullar)
iii.Eğitim programının sınama yöntemi
iv.Eğitim programının eğitim veren kurumlarda değerlendirme yöntemi (geri bildirim,müfredat analizi,süreç değerlendirilmesi vb.)
Madde 18- Yeterlik Ölçme Değerlendirme Komisyonu
Madde 19. Yeterlik Ölçme Değerlendirme Komisyonunun Görevleri
Yeterlik Ölçme Değerlendirme Komisyonu görevlerini Eğitim Kurumları ve Programlarını Değerlendirme Komisyonu (Eşyetkilendirme Komisyonu) ve Yeterlik Yürütme Kurulu ve Eğitim Programları Geliştirme Komisyonu ile işbirliği içerisinde ve aşağıda sıralandığı gibi yürütür.
Madde 20. Bireysel Yeterlik Ölçme ve Değerlendirme
Bireysel YeterlikÖlçme ve değerlendirmede dikkate alınacaklar ; kongre, sempozyum, çalıştay gibi etkinlikleri düzenleme ve/veya bu etkinliklere katılım-,ulusal ya da uluslar arası dergilerde editörlük, yöneticilik, hakemlik görevleri, makale, rapor, derleme, kitap ya da kitap bölümü yazarlığı , çeviri gibi yayın etkinlikleri, sertifikalar, mesleksel örgütlerde yöneticilik,çalışma grupları üyeliği, araştırma projelerinde yöneticilik ya da araştırıcı olarak alınan görevler , mesleki bilgi ve beceri düzeylerini geliştirmeye yönelik etkinliklere katılım veya bu etkinlikleri düzenleme vb görevleri kapsar.
Madde 21. Ölçme Değerlendirme Sürecine Kabul Ölçütleri
Adayın yeterlik sınavlarına girebilmesi için başvurusunda aşağıdaki ölçütleri yerine getirmesi ve belgelendirmesi gerekmektedir.
Madde 22. Yeterlik değerlendirme Süreçleri
b.Yeterliğe Dayalı değerlendirme
Madde 23. Yeterliğin Belgelendirilmesi ve Yeniden Belgelendirme
Madde 24-Özel Durumlar
Madde 25-Yönerge Değişiklikleri
Gelişen gereksinimlere dayanılarak yönerge değişiklikleri Yeterlik Yürütme Kurul ve Komisyonların önerisi ile HASUDER Yönetim Kurulu’nca yapılır.
Madde 26-Yürürlük
Bu yönerge HASUDER Genel Kurulu’nca yürütülür.
Tarihçe
Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) 1995 yılında Prof. Dr. Remzi Aygün ve arkadaşları tarafından kurulmuştur ve o günden bu yana çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürmektedir.
Amacımız
Türkiye’de yaşayan herkesin sağlığını korumak ve geliştirmek için, çalışma alanına giren konularda ve halk sağlığı uzmanlığının gelişimi ile ilgili konularda çalışmalar yapmak, bu konulardaki çalışmalara katkıda bulunmak ve halk sağlığı uzmanlarının gelişimi için çalışmaktır.
Kuruluş
Madde-1: Derneğin adı "Halk Sağlığı Uzmanları Derneği"dir. Merkezi Ankara’dadır. Şubesi yoktur.
Derneğin amacı
Madde-2: Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nin amacı, Türkiye’de yaşayan herkesin sağlığını korumak ve geliştirmek için çalışma alanına giren konularda ve halk sağlığı uzmanlığının gelişimi ile ilgili konularda çalışmalar yapmak, bu konulardaki çalışmalara katkıda bulunmak ve halk sağlığı uzmanlarının gelişimi için çalışmaktır.